Nasveti December

– občasni obhodi čebelnjaka
– nastavitev vab in pasti za glodalce
– planiranje za naslednjo čebelarsko sezono
– izobraževanje
– prodaja medu

Leto se izteka, s tem pa tudi naše delo okrog čebel. Čebele so v mesecu decembru v času največjega mirovanja. Poraba hrana je zelo majhna, posebno če nastopijo večje ohladitve. V tem mesecu, se sicer še lahko okoli poldneva ozračje toliko ogreje, da pride do zadnjega izleta. Tedaj si čebele iz zunanjega roba zimskega gnezda očistijo svoje črevesje. Datum zadnjega izletnega dne si moramo čebelarji dobro zapomniti ali zabeležiti, da bomo lahko z manjšo nestrpnostjo pričakali prvi spomladanski čistilni izlet. V kolikor smo pravočasno zazimili zdrave družine ni nevarnosti za slabo prezimovanje, če čebele ne izletijo pozimi do sto dni. Pozimi čebeljih panjev ne smemo odpirati, ker bomo s tem vznemirjali čebele. Stanje družine lahko preverimo z gumijasto cevko ali s slušalko na žrelu panja. Naša glavna naloga v tem mesecu je preprečiti, da bi čebele motili vplivi iz okolja in sami čebelarji s svojimi nepotrebnimi ukrepi.

Drugače pozimi čebele opazujemo bolj od daleč in jim nudimo kar se da največ miru. Prav zaradi tega nam ostane dovolj časa za ostala opravila, med drugimi tudi za obračun minulega čebelarskega leta. Vsak dober čebelar temeljito analizira svoje čebelarjenje v preteklem letu. Ugotoviti moramo katere napake smo naredili in ali smo za svoje neuspehe krivi sami ali pa so ti posledica objektivnih razlogov. Pri čebelah bomo popravni izpit delali šele naslednje leto in ne takoj po storjeni napaki.

Varoja:
Pozno jesensko tretiranje varoj je mogoče opraviti tudi še v decembru, teoretično še ves čas do prvega zaleganja.

Avtor: Vlado Auguštin

Pa še to: Leto je naokoli, čebele so se že stisnile v zimsko gručo in tudi meni počasi pada delovna vnema za pisanje. Najteže se lotevam pisanja tega zadnjega članka, saj sem, kot kaže, počasi izčrpal svojo “bazo podatkov”. Temperature so ta mesec lahko povsem zimske, prav tako pa že lahko zapade tudi sneg. Čeprav naj bi čebele pustili povsem pri miru, naj velja opozorilo za vse tiste, ki jim doslej ni uspelo opraviti zimskega zatiranja varoe, naj to storijo ta mesec, če jim bo vreme to še dopuščalo. Enako velja za paženje. Na podlagi svojih izkušenj priporočam, da družine decembra zapažimo, če tega nismo storili že prej. Prav tako priporočam, da na vratih panja odpremo zgornjo prezračevalno loputo, saj bo to omogočilo stalno uhajanje vlage, žrel panjev pa ne ožajmo. Čebelnjak tudi pospravimo, saj odslej v njem nimamo več kaj iskati, čebele pa potrebujejo predvsem mir. Če imamo težave z glodalci, jim nastavimo kakšne vabe, na brade panjev pa pritrdimo zaporice, če tega še nismo storili. Kadar so zime blage in z majhno količino snega, nam miši in rovke povzročajo velike težave, zato se velja malce potruditi. Enako velja za prevozne čebelnjake, saj se ti škodljivci zelo radi naselijo v kabinah vozil. Krmilnic za ptice ne postavljajmo v bližino čebelnjaka, če pa jih vendarle želimo postaviti, storimo to čim dlje stran. Ptice bodo prihajale pobirat mrtvice na brade panjev in s tem povzročale nemir, to pa zelo neugodno vpliva na prezimovanje. Vsak, ki ima nekaj volje in ustvarjalne žilice, se bo zdaj podal tudi v kakšno priročno delavnico. Časa za izdelavo novih in popravilo starih panjev ter za izdelavo satnikov bo zdaj več kot dovolj. Začnimo torej za novo sezono pripravljati vse, kar bomo potrebovali, saj čas hitro beži.

Naše izdelke pripravimo za božični in novoletni čas, saj se bo povečalo povpraševanje po teh izdelkih v lični darilni embalaži. Vsekakor moramo izrabiti ta čas in naše izdelke prodati s čim več dodane vrednosti. Ta mesec kupci največ denarja porabijo prav za nakup daril, zakaj ne bi na to področje intenzivno posegli tudi čebelarji ter si odrezali svoj del pogače. Seveda bomo sami težko prodrli na ta zahteven del tržišča, saj je konkurenca predvsem pri ponudbi poslovnih daril zelo velika. Za ta namen se bomo morali povezati s kakšnim podjetjem, ki se profesionalno ukvarja s tovrstno dejavnostjo. Izkupiček bo v tem primeru seveda manjši, vendar bomo še vedno dosegli precej boljšo ceno, kot če bi med prodali grosistu. Smo izpolnili zastavljene cilje?
Glede na to, da pri čebelah nimamo več pravega dela, bo nekaj več prostega časa vsekakor pametno nameniti za neke vrste inventuro. Bodisi iz zapiskov ali kako drugače skušajmo ugotoviti, ali smo izpolnili vse naše načrte. Prav tako skušajmo ugotoviti, kaj bi lahko izboljšali oziroma popravili ter kje smo zgrešili zastavljene naloge. Do dobra preučimo področje, na katerem smo imeli težave, kajti le na ta način se jim bomo v prihodnje izognili ali jih vsaj zmanjšali. Usvojiti moramo določeno tehnologijo dela za svoje področje, in kot vedno ponavljam, kakšno novo metodo oziroma opravilo preizkusimo na določenem številu družin, ne pa na vseh. Vse, kar delamo oziroma preizkušamo, počnimo pri omejenem številu družin, tako da bomo potem lahko primerjali rezultate in ocenili pravilnost postopka. Veliko informacij najdemo na spletni strani in forumu ČZS, vendar te ne morejo nadomestiti praktičnega prikaza nekaterih postopkov. Objavil: Čebelarstvo Bedek