Nasveti September

– Preprečevanje ropa
– odstranitev neprimernega medu
– dopolnitev Zimske zaloge hrane
– kontrola družin, Ki SMO Jim zamenjali matico

Smo v mesecu septembru, ko se dnevi občutno krajšajo, večeri pa zato VSE daljši. Naše čebele se ŽE počasi pripravljajo na Dolgi Zimsko Obdobje, TAKO da v naravi pobirajo ŠE Zadnje količine zdravila v cvetnega Prage. Dobrodošlo Jim JE VSE od pozne mane, nektarja jesenskega cvetja storiti sladkega Soka zrelega SADJA, KI GA Osveži to sedaj obilno proti naravi. Nekatere družine si pomagajo s TEM, da uberejo Kriva pota v SI pri nabiranju zimskih Zalog pomagajo tudi Z ropom.

Septembra matica se npr zmanjša zaleganje. Vsakršno pospeševanje zaleganja z dražilnim krmljenjem čebel JE BREZ NEEDS, kajti Zadnje zaležene generacije čebel, tako kratkožive v zime NE preživijo. Ob morebitnem zdajšnjem krmljenju čebel Samo pospešujemo Razvoj varoe, Ki se v zalegi pospešeno množi v si s TEM ustvarja Dobro izhodišče ZA bojni pohod v naslednjem Letu. Dražilno krmljenje JE zaradi Tega PROTI TEM Casu škodljivo ZA čebele, zato JE boljše dodati večjo količino hrane naenkrat

Pred zadnjim krmljenjem JE potrebno čebelje družine temeljito pregledati, ugotoviti njihovo stanje in v urediti čebelje gnezdo. CE IMA družina slabo matico, Je sedaj Zadnji Čas da naj zamenjamo. Za tako matice katerih družine imajo: presledkasto zalego, plošča čistilni någon, poapnelo zalego, slab obrambni någon idr. V kolikor najdemo slabiča, ga likvidiramo. Boljše JE zazimiti manjše število močnih v zdravih družin v te uspešno izzimiti, Kot pa imeti spomladi problematika s slabimi družinami.

V kolikor SMO v panju TEKOM priprav čebelje družine ZA zimo odkrili MED posledice griva, ga moramo Obvezno odstraniti. Tega čebele napravijo Iž sladkih izločkov nekaterih vrst listnih uši. Po vsebnosti mineralov JE ODLIČEN ZA človeka, vendar JE Kot Zimska hrana povsem neprimeren ZA čebele. Takšen MED Bomo prepoznali PO TEM, da ga čebele NE zapirajo z voščenimi pokrovci v da se HITRO kristalizira. Najlažje ga JE iztočiti prvih 14 dni PO medenju. V kolikor ga NE moremo iztočiti, ga lahko uporabimo naslednje Leto spomladi, kajti tedaj NE Bo škodil čebelam.

Hraber končamo Z delom v zapremo panj, moramo približno oceniti Koliko kilogramov medu IMA družina. V kolikor SMO Večji del Zimske hrane dali ŽE v mesecu avgustu, nas Čaka sedaj lahko v delo.

Varoja:
Skozi celi mesec september lahko adjustment napadenost izvajamo zatiranje varoj z mravljično kislino. Nacin zatiranja JE potrebno prilagoditiu podnebnim v pašnim razmeram na določenem območju. Pri TEM moramo paziti, da temperatura Niso nižje, Kot 12 C, Saj se tu učinkovito delovanje mravljične kisline preneha.

Avtor: Vlado Auguštin

Problemi z BRŠLJANOM in ukrepi.

Bršljan – Hedera helix je v septembru in oktobru  poleg travniške paše  zadnji vir medičine in cvetnega prahu.  Cvetenje bršljana je lahko dolgotrajno, medenje pa je na kratkih razdaljah in legah zelo različno. Najbolj množično ga čebele obiskujejo, kadar je vreme rahlo oblačno in je relativna zračna vlaga visoka, še bolj pa, kadar rahlo dežuje oz. prši. Ko se zjasni in posije močno sonce, se letenje čebel največkrat umiri.
V toplem in vlažnem vremenu septembra do polovice oktobra lahko nastopi  njegovo obilno medenje in vnos cvetnega prahu. V takšnem vremenu lahko gospodarske čebelje družine naberejo  5 do 15 kg bršljanove medičine, ki bo tik ob zadnji zalegi takoj povsem kristalizirala. Med dodano zimsko zalogo in čebeljo gručo tako nastane »pregrada« iz kristaliziranega bršljanovega medu, ki čebelam onemogoči  dostop do primerne hrane.
V primeru intenzivnega medenja bršljana obvezno  odvzamemo po dva sata ob gnezdu in  na njihovo mesto vstavimo dva lepa prazna sata. Nato dodatno krmimo s sladkorno raztopino  1:1 v isti količini, kolikor je donos iz narave. V primeru zelo izdatnega medenja bršljana pa (samo) v standardnih AŽ-panjih in Kirarjevih-panjih obvezno še obrnemo sate z zalego za 180 stopinj po vzdolžni osi, da je zalega (obrnjena) v tem položaju sata zgoraj, venec medu pa spodaj. Med spodaj bodo čebele prenesle navzgor, na mestu zalege zgoraj pa bo nastajal venec prave zimske hrane.

Vlado Auguštin

vir: www.czs.si/Upload/priporocilo_trdenje_medu.doc